sâmbătă, 14 martie 2015

Lecţia de arbitraj a lui Ovidiu Haţegan la Rapid - Petrolul

M-am uitat aseară la Rapid - Petrolul... Şi am văzut un arbitraj de înaltă clasă al lui Ovidiu Haţegan. Şi am să explic... Mulţi au spus, inclusiv comentatorii partidei, că Haţegan a lăsat jocul prea liber. Da, dar tocmai acestea este spiritul jocului! Haţegan a avut puterea de a rezista tentaţiei din campionatul nostru pentru a fluiera aproape orice, la "alibi", pentru a fi acoperit în permanenţă de regulament. În schimb, a lăsat jocul foarte liber, în stil britanic şi a aplicat în câteva rânduri excepţional clauza avantajului!
A fost o adevărată lecţie de arbitraj şi mulţi ar trebui să înţeleagă că aceasta este filosofia arbitrajului - să rămână în planul secund, dar controlând în permanenţă jocul!
Haţegan a dus la bun sfârşit un astfel de meci cu un singur cartonaş galben şi fluierând foarte puţin, aceasta fiind - cel puţin în opinia mea - marea calitate a unui arbitru. Sigur, Haţegan a fost "ajutat" şi de jucătorii celor două echipe, care, deşi la început păreau miraţi că nu primiseră fault la o anumită intervenţie, apoi au înţeles că Haţegan a procedat la fel pentru ambele tabere, un alt mare atu al prestaţiei de aseară a medicului din Arad.
Sigur, poate nu toţi cei care citiţi aceste rânduri veţi fi de acord cu mine. Nici nu trebuie! Este doar un punct de vedere, iar cei care aspiră la o carieră de arbitru cred că ar trebui să vadă în prestaţia de aseară a lui Haţegan o lecţie despre cum trebuie condusă o partidă!

6 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine un arbitraj excelent. Daca era arbitru cel care a arbitrat Rapid Viitorul cel putin un penalty acorda + un cartonas rosu(parerea mea).Hategan este un arbitru valoros d-aia merita sa arbitreze in Europa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intai de toate, stii ca sunt aproape mereu de acord cu ceea ce scrii. Nu am fost arbitru, e adevarat, dar - la adapostul a 59 de ani de vizionare a meciurilor de fotbal - imi permit, fara falsa modestie, sa spun ca nu pot fi pacalit de un cavaler al fluierului. Tocmai pentru ca este un arbitru bun, cu experienta, unul care "fluiera" in Champions League, dincolo de cele spuse de tine, apreciez ca dl doctor Hategan si brigada domniei sale au facut cateva greseli impardonabile. Primele cand nu a sanctionata lovitura aplicata de Sapunaru in gatul lui Kronaveter, iar apoi, imediat, faultul clar al lui Joao Coimbra asupra lui Fanchone. Nu stiu daca Sapunaru merita cartonas rosu, ramanea la latitudinea domnului doctor ce decidea, dar stiu foarte bine ca jucatorul Rapidului TREBUIA sa primeasca ceva! Tot asa cum si la faza care a urmat trebuia dictata lovitura libera pentru Petrolul, ci nu repunere din coltul careului mic, pentru Rapid! Mai departe, dl Hategan nu a acordat niciun cartonas la inrtrarea lui Cmovs asupra lui Astafei, iar asa ceva mi s-a parut nedemn chiar si pentru un... arbitraj modern! Apoi, faza in care acelasi Astafei a fost impins de Joan Oriol in Buchta, in careul mare, nu putea fi trecuta cu vederea. Acolo - e adevarat - a fost mai bine plasat aditionalul George Radulescu. Ca,d e altfel, si la faza cu acordarea cornerului din care Rapid a deschis scorul. Meulens l-a impins atunci, clar, pe Fanchone, asa iesind mingea in afara suprafetei de joc! O fi fost arbitrajul modern, o fi dat o lectie de arbitraj dl dr. Hategan, dar cu greselile numai intr-o directie ce facem?! Tot o "lectie de arbitraj" au fost?!? Nota bene, as fi comentat la fel si daca nu era vorba despre Petrolul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pornind de la respectul pe care sti ca ti-l port, am considerat ca se impun cateva precizari. Nu cred ca un arbitraj trebuie evaluat dupa cateva faze... Luate separat, fiecare in parte, fazele de care vorbesti, pot fi discutabile. Dar, mai cred ca astfel riscam sa nu vedem padurea din cauza unui copac. Repet, per ansamblu, prestatia lui Hategan de aseara mi-a placut si cred ca ar trebui predata la toate cursuriled e arbitri, la toate esaloanele - de la Tudor, la... cine vrei tu din "parohia" "Împăratului Marean".
      Si o ultima precizare: daca ai rabdare sa revezi jocul, urmareste reactia jucatorilor pe masura ce au inteles maniera lui Hategan!
      Repet ceea ce am mai spus e doar o parere, nu vreau sa toata lumea sa imi dea dreptate, dar as aprecia dialogul civilizat, asa cum o face Dragos!

      Ștergere
    2. Daca esti petrolist este normal sa fi suparat pe arbitrul de aseara. Totusi cred ca maniera de arbitraj nu a fost tendentioasa a lasat jpcul liber fara fragmentari ca Tudor.

      Ștergere
  3. hai sa fim realisti decat un ,,super arbitraj ,, ca al lui tudor care arbitreaza in asa fel incat din 90 de minute se joaca maxim 60 si se termina meciul cu tensiune intre jucatori aceia care mai raman pe teren mai bn un joc liber ca cel de aseara .felicitari D-LUI HATEGAN .parerea unui arbitru nesemnificativ pentru cja prahova

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveti dreptate domnilor hategan a arbitrat impecabil a fost pro rapid si contra Petrolul. Daca nu erau faultatii jucătorii Petrolului poate sa garanteze cineva ca nu marcau? Dar este mult mai simplu sa spunem ca nu trebuie sa luam cateva faze din meci. Domnilor acele faze au contat enorm in conditiile in care Petrolul nu a avut niciun atacant veritabil pe teren. O lovitura libera din apropierea careului era mana cerească. Pentru unii se pare ca pentru a termina liceul nu ai nevoie de clasa zece-a.

    RăspundețiȘtergere