luni, 4 mai 2015

Să arbitrezi un "El Clasico", fie el şi de România, nu este deloc un lucru uşor. Sunt atâtea pasiuni, atâtea orgolii, miza este una uriaşă, presiunea este maximă. Aseară, Cristian Balaj - după părerea mea - a dat o adevărată lecţie de arbitraj despre cum se conduce un astfel de derby.
Am văzut că au fost voci care l-au criticat - că a fost penalty unul sau celălalt dintre cele acordate sau că n-a fost, că Arlauskis ar fi trebuit eliminat, că... tot felul. Sigur, Balaj a făcut unele greşeli, dar arbitrajul său a avut o mare calitate, din păcate din ce în ce mai puţin prezentă la arbitri români: discreţia. De asemenea, nu a inflamat artificial spiritele, a ştiut să fie mereu un împăciuitor, un diplomat. Probabil că tentaţia unor măsuri extrem este mare când adrenalina atinge nivelul unui "derby de România", dar experienţa lui Balaj şi felul lui de a fi i-au dat prilejul unei prestaţii de excepţie, o prestaţie care ar trebui predată la cursuri despre cum să arbitrezi un meci de o asemenea miză! Iar cine este suficient de inteligent şi destupat la minte, cum se spune în popor, ar trebui să-l ia pe Balaj de exemplu, cine preferă stiluri mai "abrupte" este liber să le adopte pe acelea, dar după părerea mea arbitrajul de aseară al lui Balaj a fost unul european!

4 comentarii:

  1. De unde pana unde arbitraj european? Conform ROAF si a REGULAMENTULUI DISCIPLINAR (care trebuie aplicate in totalitate si in MOD ECHIDISTANT AMBELOR ECHIPE) orice jucator care paraseste terenul de joc FARA INCUVIINTAREA ARBITRULUI VA FI SANCTIONAT DISCIPLINAR CU CARTONAS GALBEN.DA SAU NU DOMNULE FOST ARBITRU? Asadar marele ARLAUSKIS avand deja un avertisment(cand iar este de comentat de ce nu i s-a dat direct ROSU pentru comportare violenta la NEDELCEARU) TREBUIA ELIMINAT. Apreciez ca nu trebuie neaparat sa fii "inteligent si destupat la minte "sa citesti si sa aplici corect REGULAMENTELE.......Pentru ca de la acest individ care raspunde la numele de BALAJ CRISTIAN nu te poti astepta la prea multe lucruri bune daca (de exemplu) si la un meci de baraj de promovare in divizia C disputat la BUZAU intre METALUL BAICOI si SPIC DE GRAU BUCURESTI A FACUT TOT POSIBILUL SA-SI AJUTE PRIETENUL(fostul arbitru CRISAN ALEXANDRU care se pripasise pe langa echipa bucureateana).Noroc ca DUMNEZEU NU A DORMIT si echipa prahoveana s-a calificat la lovituri de departajare. Exemplele ar putea continua cu "marele" ALEXANDRU TUDOR care era invitat de NICA CRISTIAN la sedintele arbitrilor si observatorilor prahoveni,iar el FACEA PRAF MECIURILE DIN LIGA 1 SAU DIN STRAINATATE(CIPRU ,UNDE ERA SA FIE LINSAT la un joc OMONIA NICOSIA -DINAMO MOSCOVA). In final va rog frumos domnule ALEXANDRU sa fiti de acord ca si arbitrajul romanesc este la fel ca si fotbalul romanesc,ADICA F.PROST.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haideti sa nu amestecam lucrurile! Eu vorbesc doar despre jocul Dinamo - Steaua si voi continua sa cred ca Balaj a arbitrat asa cum ar trebui sa o faca orice arbitru. Si sa le luam pe rand...
      1. Se vede pe inregsitrarile TV foarte clar ca intr-adevar Arlauskis pleaca din poarta, dar cam in acelasi timp, poate si vazand reactia portarului stelist, Balaj face semn ca trimite echipele la cabine, inainte ca portarul Stelei sa paraseasca terenul!
      2. Nu cred ca Arlauskis trebuia eliminat la faza cu Nedelcearu. Daca va veti uita la mecuri din Premier League sau Champions League, faze similare sunt tratate asa cum a facut-o Balaj. Trebuie intelesi si jucatorii in presiunea acea si tocmai din acest motiv nu va exista niciodata arbitraj electronic.
      3. Despre Tudor sau arbitrajul lui Balaj la nu stiu ce meci de baraj nu comentez pentru ca nu stiu depsre ce e vorba si la ce va referiti.
      4. Nu pot fi de acord ca arbitrajul romanesc e la fel de prost ca fotbalul romanesc, atat vreme cat Hategan arbitreaza in grupele Champions League, prinde in fiecare an primavara europeana, iar la finalul acestei luni a fost delegat la Cupa Mondiala under 20! Ceea ce nu e deloc putin lucru, ci chiar mult peste nivelul fotbalului romanesc!
      PS - As prefera sa nu discut cu "anonimi"!

      Ștergere
  2. Balaj a arbitrat foarte foarte bine jocul Dinamo - Steaua. Total de acord cu afirmatia ca Balaj si mai nou Comanescu ala din Pitesti sunt arbitri care sunt foarte discreti pe teren si nu fluiera la acoperirea regulamentara cum o fac marea majoritate a arbitrilor ca sa isi protejeze spatele pentru care contact inseamna automat FAULT si lovitura libera pentru echipa adversa. Aceste lucruri sunt dupa parerea mea factorii care diferentiaza un arbitru de un arbitru bun spre foarte bun.
    Cat despre afirmatia domnului de mai sus, prefer sa discut cu oameni care se pricep totusi la arbitraj si nu discuta din auzite, din pozitia de spectator sau telespectaror sau cititor de presa, din pozitia de suporter sau din faptul ca sunt oameni de fotbal (jucatori / antrenori / presedinti) si care daca se pricep la fotbal automat isi pot da cu parerea si despre arbitraj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord cu punctul dvs de vedere, cu precizarea ca Adrian Comanescu e din Rm. Valcea

      Ștergere