duminică, 17 iulie 2016

Haţegan, prestaţie promiţătoare la EURO 2016

S-au stins deja ecourile turneului final al Campionatului European EURO 2016, din Franţa, turneu la care pentru prima dată după 28 de ani am avut şi noi un arbitru - pe Ovidiu Haţegan (foto).
Sigur, a mai fost ca asistent timişoreanul Nicolae Grigorescu în 2000, în Belgia şi Olanda, dar am luat de referinţă partida unui alt timişorean, Ioan Igna, la semifinala EURO 1988.
Ovidiu Haţegan a făcut brigadă în Franţa cu asistenţii Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe şi adiţionalii Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu. Haţegan a condus numai două jocuri la EURO, Polonia - Irlanda de Nord 1-0, pe 12 iunie, la Nisa, şi Italia - Irlanda 0-1, pe 22 iunie, la Lille. Eu am spus şi la momentul respectiv că Haţegan a arbitrat foarte bine. Sigur, au fost - din păcate - destule voci de la noi, care au criticat prestaţia brigăzii româneşti, interpretând trimiterea acasă după faza grupelor ca pe un eşec. Şi pentru a nu fi acuzat de subiectivism am apelat la o sursă recunoscută la nivel european - blogul footballrefereeing, unde s-au urmărit îndeaproape prestaţiile de la EURO 2016 ale tuturor arbitrilor şi sau acordat note. Ei bine, conform sursei citate, Haţegan are la acest turneu final o medie de 8,34 (8,38 şi 8,30), cu care se situează pe locul 4, după Rizzoli (8,40), Kassai (8,38) şi Clattenburg (8,36), în vreme ce la nivelul brigăzilor, românii sunt pe locul al treilea, cu 8,37, după brigăzile lui Clattenburg şi Kassai, cu 8,40.
Cred că aceste note demonstrează fără echivoc că altele decât criteriile sportive şi de performanţă au fost cele care au stat la baza deciziei lui Collina de a trimite acasă brigada românilor. Şi mai cred că undeva, va exista o revanşă a lui Haţegan, poate chiar la apropiatele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro, unde Haţegan va pleca la finalul acestei luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu